Het jaar 2015 ging voor mij voorbij zonder Facebook. Wat leerde ik daarvan en waarom ben ik toch weer terug?

Facebook is bijna niet meer weg te denken uit onze samenleving. Steeds meer mensen ‘zitten erop’ en volgen alle ins en outs van elkaars leven op een afstandje. Een foto maken met het commentaar ‘Voor op Facebook’ is algemeen geaccepteerd. En leuk ook wel. Toch? Of niet? Aan het einde van 2014 wist ik het niet meer zo goed. Ik nam heel bewust een radicale beslissing: Ik stopte met Facebook. Het jaar 2015 ging voor mij voorbij zonder Facebook. Wat bracht me tot die beslissing? Wat heb ik ervan geleerd? En waarom ben ik nu toch weer ‘terug’? Wat ik leerde van een jaar zonder Facebook.

Het jaar 2015 ging voor mij voorbij zonder Facebook. Wat leerde ik daarvan en waarom ben ik toch weer terug?

Waarom ik stopte:

Ik was verslaafd

Lastig om toe te geven, maar het was echt zo. Elke vrije minuut besteedde ik aan Facebook en als ik niet online was, dan was ik wel leuke dingen aan het bedenken om erop te kunnen zetten. Ik was meer bezig met mijn laptop, tablet of telefoon dan dat ik besteedde aan dingen die eigenlijk veel belangrijker zijn. Hoe vaak heeft mijn zoon de achterkant van mijn telefoon gezien als hij iets leuks deed, in plaats van mijn lachende, trotse gezicht? Wat voor waarden en normen geef ik hem daardoor mee?

Eigenlijk ergerde ik me kapot

Facebook is iets moois, waarmee je contact kunt houden met vrienden en oude bekenden weer tegen kunt komen. Maar de laatste paar maanden van 2014 begon ik me steeds meer te ergeren aan de reclame en nutteloze posts waar ik tussendoor moest worstelen om waardevolle updates van mijn vrienden te kunnen vinden. En net als ik het zo hebt ingesteld dat ik alleen de dingen in mijn tijdlijn zag die ik leuk en interessant vond, veranderde Facebook hun algoritmes en kon ik weer overnieuw beginnen.

Het kostte me mijn creativiteit

Het ontwikkelen van een creatieve flow kost tijd. Omdat ik me steeds liet afleiden, kwam ik niet in die flow en kostte het me steeds meer moeite om met originele ideeën te komen voor mijn klanten en voor mijn eigen promotie. En ergens vond ik dat ontzettend jammer, maar ik was te druk om het te ontdekken en te erkennen. Totdat ik dat dus wel deed en de maat vol was.

Wellicht vind je het ‘cold turkey’ stoppen met Facebook een irrationele, ondoordachte en misschien wel bespottelijke beslissing van mij. Dat mag. Toch heb ik een aantal dingen geleerd in het afgelopen jaar die ik graag met je wil delen:

Wat op Facebook staat, is publieke kennis

Vooral in het begin van 2015, toen ik net was gestopt, gingen mensen er vanuit dat ik bepaalde dingen wist, omdat ze op Facebook stonden. Dat ik dingen miste, leverde mij scheve blikken op. Dat is eigenlijk best wel de omgekeerde wereld. Als je het belangrijk vind dat mensen van bepaalde dingen op de hoogte zijn, maar je neemt niet de moeite om ze persoonlijk op de hoogte te stellen, hoe belangrijk is het dan eigenlijk voor je? Wat is dan de waarde van persoonlijk contact? En als je op Facebook zit, is het zo makkelijk om mee te gaan in die trend! Dat deed ik ook!

Zeeën van tijd

Doordat ik bewust de beslissing nam om te stoppen met Facebook en daarvoor iets creatiefs in de plaats zette – namelijk het tekenen van elke letter van het alfabet in Zentangle-stijl – heb ik een gevoel van tijd ervaren dat ik lang niet meer had gevoeld. Dat ik gewoon een hele avond kon tekenen, zonder afgeleid te worden! Heerlijk! Het resultaat mag er zijn en ik ben er nog steeds trots op dat ik dit project heb kunnen afronden.

Miste ik het?

In het begin wel. Heel erg zelfs. Ik heb verschillende keren op het punt gestaan om mijn account weer te activeren. Maar ik ben blij dat ik het niet gedaan heb. Want na een maand was het over. En de afgelopen weken moest ik mezelf er telkens aan herinneren dat ik van plan was om mezelf weer aan te melden. Het was helemaal uit mijn systeem verdwenen. Toen ik dat pasgeleden aan iemand vertelde die heel belangrijk voor me is, zei diegene: ‘Probeer dat maar zo te houden.’ Een wijze raad.

Facebook liegt

Toen ik afgelopen week mijn account weer activeerde, was ik stomverbaasd. Ik had verschillende mails gehad van Facebook dat mijn account verwijderd was en er niets meer online over mij te vinden was. Niets is minder waar. Het enige dat ik hoefde te doen was mijn gebruikersnaam en wachtwoord opnieuw in te voeren, en alles stond weer precies zoals ik het had achtergelaten. Alsof ik nooit was weggeweest. Vreemd…

Waarom dan toch weer terug?

Ik ben communicatie ontwerper. Facebook is één van de grootste platforms waarop mensen met elkaar communiceren. Ik raakte mijn ‘feeling’ met Facebook kwijt. Als ik niet weet wat er gaande is, kan ik mijn lezers en klanten ook niet adviseren. Dus ben ik weer terug. Met een opgefrist profiel, maar nog wel voorzichtig.

Leuk blog?

Ik schrijf wekelijks over communicatie, contentcreatie en marketing voor kleine ondernemers die het allemaal graag zelf willen doen. Blijf op de hoogte en schrijf je in voor mijn nieuwsbrief. Dat kan rechts op deze pagina.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *