Een logo, huisstijl, kleurenpalet en huisstijldocumenten zijn allemaal uiterlijke kenmerken van je bedrijf. Deze bepalen voor een groot deel hoe je naar buiten treedt met je onderneming en hoe je herkenbaarheid opbouwt. Toch zijn er andere factoren die meewerken om tot een samenhangende bedrijfsidentiteit te komen. Ook met het meedenken en adviseren over deze factoren ben ik je graag van dienst.
Uitstraling
Alle keuzes die je maakt rondom de uitstraling van je bedrijf, komen vanuit jouw visie en idealen. Door te onderzoeken wat nu eigenlijk hetgeen is dat je als bedrijf wilt uitstralen, kun je gedegen keuzes maken rondom je bedrijfsidentiteit. Ik ga daarom samen met jou op zoek naar de kern, het ‘waarom’ van je bedrijf en bouw vanuit daar een solide identiteit rondom je huisstijl. Door deze vast te leggen, wordt het voor jou makkelijker om je uitstraling consequent te houden en deze over te dragen op zowel jouw klant als op eventuele werknemers.
Stijlkeuzes aan de hand van je bedrijfsidentiteit
Binnen je identiteit leggen we vast welke sfeer jouw huisstijl, website en product moet uitstralen. Het zou kunnen dat je graag rust en betrouwbaarheid wilt uitstralen. Of je wilt juist je klant nieuwsgierig maken en een beetje spanning uitstralen. In beide gevallen zullen de huisstijlkleuren en sfeerelementen daarop aangepast moeten worden, zodat je de juiste sfeer uitdraagt. Een huisstijl en bedrijfsidentiteit hangen dus nauw met elkaar samen.
Beeldmateriaal
Foto’s en afbeeldingen zijn heel belangrijk voor je uitstraling, omdat die vaak gelijk in het oog springen. Door vast te leggen welke sfeer, kleurstelling en uitstraling je foto’s moeten hebben, maak je het jezelf makkelijker in de keuze voor het juiste beeldmateriaal. Zo creëer je een compleet beeld van hoe je graag wilt dat jouw onderneming naar buiten treedt.
Taalkeuzes in je bedrijfsidentiteit
Keuzes in taalgebruik maken ook deel uit van je bedrijfsidentiteit. Spreek je je klant met ‘je’ of ‘u’ aan? In hoeverre gebruik je vaktaal of juist niet? Een voorbeeld daarvan: Als jouw doelgroep een opticien is en jij verkoopt high-tech apparatuur waarmee hij zijn glazen kan slijpen, dan is het prima om in je communicatie vaktaal te gebruiken. Vertaal je dan alles in Jip-en-Janneke-taal, dan voelt jouw doelgroep zich niet serieus genomen. Is jouw doelgroep echter de gemiddelde brildragende ‘leek’, dan is het weer niet handig om vaktaal te gebruiken, maar zul je je taalgebruik moeten aanpassen aan het niveau van je klant.
Denk jij dat ik jou van dienst kan zijn? Ik wil graag met je kennismaken! Zullen we een kop koffie gaan drinken?