‘Wat doe jij het allerliefste op de hele wereld, Poeh?’
‘Het allerliefste..?’ zei Poeh en toen moest hij even nadenken. Want al was honing eten iets heel prettigs, er was toch één ogenblik, vlak voordat hij begon, dat nog prettiger was, maar hij wist niet hoe dat heette.

Een paar regels uit het boek ‘Tao van Poeh*’. Het sprak me aan omdat het heel veel raakvlakken heeft met contentmarketing. Het gewaarzijn, dat ik verderop in het blog uitleg, kun je heel goed gebruiken om je klanten mee te verleiden om jouw product of dienst af te nemen. Ben je benieuwd hoe? Lees dan snel verder.
Lees meer

Het schrijven van een marketingplan is achterhaald. Het is een papieren tijger waar je veel tijd in stopt. Vervolgens belandt het plan op een plank in een kast en kijk je er nooit meer naar om. Je hebt als ondernemer wel iets beters te doen dan je marketingplan schrijven. Klanten helpen bijvoorbeeld. Weet je wat nu zo fijn is? Ik ga je in deze blog vertellen waarom je gelijk hebt! Waarom het totaal niet nuttig is; een marketingplan schrijven en gebruiken. Dan hoor je het ook eens van een ander.

1. Je werkt graag ad-hoc

Jij bent het beste in je element als je vlak voordat je een gesprek ingaat, nog even snel een social media bericht de wereld in stuurt. Dat je per ongeluk het verkeerde plaatje hebt gebruikt en er twee typefouten in je bericht staan omdat je eigenlijk teveel haast had, geeft niks. Daar word je marketing lekker ‘echt’ van.

2. Je hebt geen lange-termijn doel

Per dag bekijk je wel wat je kunt doen aan marketing en als het een tijdje niet lukt, geen vrouw (of man) overboord! Want jouw inkomen is niet afhankelijk van jouw marketing, toch? Zolang je aan het einde van de maand precies genoeg geld hebt om je rekeningen te betalen, is het prima. En volgende maand? Dat zien we dan wel weer.

3. Je houdt van chaos

Een marketingplan schrijven is veel te gestructureerd, jij hebt juist behoefte aan chaos om je heen. Door zwart op wit te zetten wat je op marketinggebied nog wilt doen, wordt het allemaal veel te concreet. Daar houd jij niet van. Je houdt het liever allemaal in je hoofd, dat werkt het beste.

4. Je houdt van tijd verspillen

Door steeds eventjes in te loggen op je social media, houd je lekker contact met je klanten. Dat is ook waardevol!?! Ja, dat kost tijd. Dat moet je er maar voor over hebben als ondernemer. Je bent tenslotte 24 uur per dag aan het werk.

5. Je gaat je marketing nooit uitbesteden

Niemand komt aan jouw marketing dan alleen jij. Ook als je ziek bent. Of op vakantie. Of het te druk hebt. En als dat toch gebeurt, dan staat je marketing gewoon een tijdje stil. Dat is even niet anders. Daarom is het ook niet nodig dat je alle relevante informatie die nodig is om jouw marketing over te nemen, overzichtelijk op papier te zetten. Dat heb je namelijk nooit nodig.

6. Je hebt altijd goede ideeën

Op het moment dat jij een artikel of blog moet schrijven, komt er altijd gelijk een goed onderwerp in je op. Daar hoef je van tevoren niet over na te denken en het al helemaal niet op papier te zetten in een editoral kalender. En mocht er onverhoopt toch geen goed idee komen, dan schrijf je dat blog toch gewoon een weekje later? Kraait geen haan naar.

7. Je hebt geen plank meer vrij in je kast…

…en eigenlijk ook geen tijd om zo’n marketingplan te schrijven. Jij bent natuurlijk veel te druk om al die klanten te helpen die zomaar vanzelf bij je naar binnen komen lopen. Druk, ja. Met je marketing, want dat kost op deze manier heel veel tijd.

Een marketingplan schrijven, dat hoef jij niet te doen!

Fijn he? Om eens te lezen dat je gelijk hebt en dat het prima gaat zonder marketingplan! Of kreeg je tijdens het lezen van deze blog toch een beetje het gevoel dat ik je voor de gek aan het houden ben? Denk dan nog eens goed na? Je houdt namelijk jezélf voor de gek als je denkt dat je zonder marketingplan alles uit je bedrijf kunt halen wat erin zit. Je hebt op dit moment nog voldoende tijd om een marketingplan te schrijven voor 2020.

Hulp of advies nodig? Kijk dan eens op deze pagina. Veel succes!

Weet jij hoeveel ondernemers er in jouw regio zitten die hetzelfde doen als jij? Dat kan soms best demotiverend werken! Het enige dat je dan kunt doen is gaan concurreren in je prijs. Toch? Nee! Er zijn heel veel mogelijkheden om uniek over te komen en prijs-vechten hoort daar zeker niet bij! Daarmee zit jij alleen jezelf maar in de weg. Hoe zorg je er dan wel voor dat nieuwe klanten juist voor jou kiezen en niet voor jouw collega om de hoek? Lees meer

Heb jij ook weleens het gevoel dat je een beetje aan het inkakken bent op het gebied van je marketing? Het gaat eigenlijk wel prima zoals het gaat, toch? Er komen klanten binnen. Niet zoveel als je zou willen, maar wel voldoende. Bovendien vind je het lastig om met goede ideeën te komen rondom jouw marketing en blijf je eigenlijk altijd een beetje hetzelfde doen… Herkenbaar? Heb je erover nagedacht dat je misschien in de verkeerde hoek zit te denken met je marketing-ideeën? In deze blog wil ik jou helpen om wat breder te kijken en je focus te verleggen. Want jij wilt je toch niet ‘wel ok’ voelen over je marketing? Met enthousiasme kom je veel verder! Lees meer

Als je een zakelijke Facebook-pagina hebt, wil je graag interactie met jouw volgers. Als één van jouw volgers jouw bericht leuk vindt of er een reactie onder plaatst, zien namelijk alle vrienden van jouw volger dit ook. Zo creëer je een olievlek die steeds groter wordt. Met dit soort Facebook-interactie gaan berichten uiteindelijk viraal.
Klinkt heel leuk, maar het uitlokken van een reactie op Facebook is nog niet zo makkelijk als je denkt. Eén van de manieren waarop jij dit wél voor elkaar krijgt, is door het stellen van vragen. Om het je gemakkelijk te maken, heb ik hieronder 50 vragen op een rijtje gezet die je kunt gebruiken voor meer Facebook-interactie. Lees meer

Het creëren van een klantprofiel is een slim plan. Want hoe beter jij je doelgroep kent, hoe makkelijker het wordt om hem of haar aan te spreken. Hoe spreek je die nu het beste aan? Wat vindt hij interessant? Waar loopt hij warm voor? Welke onderwerpen vindt hij leuk? Maar ook: wat is zijn gemiddelde leeftijd? Welke opleiding heeft hij gedaan? Waar koopt hij z’n boodschappen? Laten we er maar gewoon induiken! ;) Lees meer

Als ondernemer heb je vaak veel te doen. Jouw klanten komen bij jou op nummer 1, daarna moet je je administratie nog doen en nog zoveel andere taken op je to-do-lijstje afwerken. Marketing schiet er dan vaak bij in. Toch is het belangrijk om ook jouw marketing draaiende te houden. Daarom krijg je in deze blog van mij 10 marketingideeën die maar 15 minuten van je tijd kosten. Lees meer

Het is vast geen geheim dat ik enorm van content houd. Ik heb het al eens toegelicht in dit blog: 6 redenen waarom ik verliefd werd op contentmarketing. Ook ontdekte ik dat visuele content steeds belangrijker wordt. Een Facebookpost of Tweet vallen al veel minder op zonder afbeelding en zakken snel naar onderen in de tijdlijnen. Er komt vaak weinig interactie op. Er zijn ook steeds meer voorbeelden van grote bedrijven die erg succesvol zijn met visuele content. Kijk maar eens naar Starbucks en Nike, twee merken die een gigantische achterban hebben opgebouwd met hun sterkte visuele verhaal.

Nu geef ik je geen ongelijk als je denkt: ‘Jaa, Hannie, dat is allemaal best leuk, maar die bedrijven hebben ook een enórm marketingbudget en kunnen dat soort dingen makkelijker doen dan ik als kleine ondernemer.’ Dacht je, he? Maar dan heb ik heel goed nieuws voor je! Jij kunt dat namelijk óók! Met jouw budget! In dit blog het antwoord op de vraag: Hoe maak je content die zichzelf verspreidt?

Lees meer

Heb jij ook weleens periodes dat het angstvallig rustig is in je bedrijf? Dat je je afvraagt of het ooit nog goed komt? In mijn bedrijf is dat meestal rond de zomervakantie het geval. Je kunt dan op de bank gaan zitten en eens ‘lekker genieten van je rust’. Niks mis mee zo af en toe, maar daar gaat je bedrijf niet van groeien. Je kunt de extra tijd ook besteden aan het bouwen aan je bedrijf, zodat die rustige periodes uiteindelijk steeds korter duren. Om je op weg te helpen, deel ik in deze blog een flink aantal ideeën voor als het even rustig is.

Lees meer

Ik weet niet hoe dat bij jou zit, maar sinds ik mijn eigen bedrijf heb, sta ik eigenlijk altijd stand-by en ben ik nooit écht helemaal vrij. Herken je dat? Dan herken je waarschijnlijk ook dit: Je wéét dat je tijd vrij moet maken om op te laden, maar op de een of andere manier lukt het nooit. Waarschijnlijk heb je de afgelopen meivakantie gewoon doorgewerkt. Misschien niet op dezelfde tijden als normaal, maar toch. Het werk gaat door en je bedrijf moet gewoon blijven draaien. Zou het niet fijn zijn om deze zomervakantie is gewoon even helemaal offline te zijn, terwijl je toch online zichtbaar blijft? Zonder schuldgevoel of het idee dat je bedrijf naar de knoppen gaat terwijl jij in de zon zit? Zonder klanten weg te jagen of volgers te verliezen? Zonder na je vakantie gelijk een enorme achterstand weg te moeten werken omdat alles stilgelegen heeft?

Klinkt goed, he? En het kan! Na het lezen van deze blog weet jij hoe je je vakantie zo kunt voorbereiden dat je écht rustig weg kunt.

Lees meer