Om me heen hoor en lees ik dat video steeds belangrijker wordt in marketing-land. Toch zijn er nog veel ondernemers die ermee worstelen. Er zitten nogal wat haken en ogen aan videomarketing. Er zitten veel voordelen aan, maar vast ook wel nadelen. Wie mij een beetje kent, weet al wat er nu komt. Juist. Ik ging op onderzoek uit naar wat nu voor voor- en nadelen zitten aan het gebruiken van video in je marketing. Ze staan hieronder voor je op een rijtje.
Voordelen:
Je bent beter vindbaar
Youtube is momenteel de nummer 2-zoekmachine, maar is hard aan het concurreren met Google, die nu op 1 staat. De tegenbeweging die Google maakt, is dat video-content nu voorrang krijgt in de zoekresultaten. Ook Facebook doet een duit in het zakje, want videocontent heeft voorrang op de tijdlijn van de consument. Let maar eens op: De eerste 4 of 5 berichten die jij op je tijdlijn krijgt, zijn bewegend. De berichten met video kunnen eerder geplaatst zijn dan statische, maar krijgen alsnog voorrang. Kortom; je bent met video gewoon beter zichtbaar.
Je maakt indruk
Als jij een mooie video kunt maken met daarin jouw product, dienst of gewoon een tip voor je doelgroep, dan maak je daarmee indruk. Voorwaarde is wel dat je video niet te lang wordt, want dan haken kijkers halverwege af. Video is een mooi middel om jouw expert-status te benadrukken. Je weet veel van je vakgebied en wilt dat laten zien. Video is daar heel geschikt voor.
Bewegend beeld blijft beter hangen
Als mensen een video van jou zien, zullen ze zich jou beter herinneren. Je komt bij hen binnen, op hun eigen computer of telefoon. Daardoor krijgen jouw kijkers het gevoel dat ze je al een beetje kennen. Dat geeft je een streepje voor op de rest, die niet als bewegend beeld te vinden is op het internet.
Video’s zijn geschikt voor mobiel
40% van al het internetverkeer komt tegenwoordig via mobiele apparaten binnen. Het kijken van een video op een telefoon of tablet is heel gemakkelijk en toegankelijk. Ook kun je dan gebruikmaken van het voordeel dat je jouw doelgroep ’treft’ op het moment dat ze zich ontspannen. Dan komt jouw boodschap op een heel andere manier binnen dan wanneer met bewust aan het werk is, bijvoorbeeld in de mailbox.
Nadelen:
Nu ik bovenstaande voordelen heb opgeschreven, komt er bij mij een vraag naar boven die jij misschien wel herkent. Als video dan zo’n prachtig middel is, waarom doen niet meer ondernemers er dan iets mee? Elke ondernemer zou toch moeten staan springen om video in te zetten? Er zitten blijkbaar ook nadelen aan het gebruik van video. Die heb ik voor je op een rijtje gezet.
Video maken kost tijd en geld
Als je een goede video wilt maken, is daar gewoon tijd voor nodig en wellicht ook wat betere apparatuur. Je moet uitvogelen hoe je die apparatuur gebruikt en hoe je het beste resultaat krijgt. Je moet een onderwerp verzinnen waarover je de video wilt maken en een globaal idee hebben van hoe je video gaat verlopen. Misschien moet er wat ge-edit worden omdat net je zoontje van 5 binnen komt met de mededeling dat hij naar de wc moet. Je weet het nooit. Jouw tijd is kostbaar.
Je komt ‘niet echt’ over
Heb je weleens geprobeerd om een video op te nemen? Dan weet je uit ervaring dat het kletsen tegen een camera niet zo makkelijk is als sommige mensen het eruit laten zien. Eigenlijk is het gewoon ontzettend moeilijk. Het gevaar is dan dat je ‘nep’ overkomt, of nog erger: onzeker. Wil je dat voorkomen, dan moet je een professional in de arm nemen en komen we terug bij het vorige punt.
Je video brengt niet over wat je wilt zeggen
Bij het opnemen van een video zijn er veel meer variabelen waar je rekening mee moet houden dan met het maken van een foto of geschreven content. De al eerder genoemde zoon (of dochter) die binnen komt walsen, de vuilniswagen die precies op het moment dat jij aan het opnemen bent, besluit de containers te gaan legen. Het patroon in je behang blijkt zich als een lachspiegel te gedragen en leidt de aandacht af. Er hangt precies 1 bloemetje scheef uit het boeket op de achtergrond. Je bent nét niet helemaal goed te verstaan of je geluid kraakt. Je vergeet je telefoon te kantelen bij het opnemen van je video en er verschijnen twee storende balken naast je video. Het kan er allemaal voor zorgen dat je video niet overbrengt wat jij wilt zeggen.
Het past niet bij je onderneming en/of doelgroep
Niet alle doelgroepen zijn geschikt voor video. En dan is het heel makkelijk: Als jouw doelgroep nooit video’s kijkt, hoef je ze ook niet te maken. Maar ook als je doelgroep wel video’s kijkt, is het misschien wel heel lastig om vanuit jouw onderneming een video te maken. Het moet namelijk wel iets toevoegen. De toegevoegde waarde die jouw video heeft voor de kijker bepaalt de waarde ervan. Kun je geen toegevoegde waarde verzinnen? Dan kun je er beter niet aan beginnen. Nee, ook niet omdat je dan beter vindbaar bent.
Weet jij niet precies wie jouw doelgroep is? Lees dan deze blog eens: Maak kennis met je doelgroep
Je maakt indruk
Hee, deze stond toch ook bij de voordelen? Klopt! Maar je kunt ook een heel verkeerde indruk maken. Bijvoorbeeld door rechtop te filmen of overdreven enthousiast te doen, zodat je eigen klanten je niet meer herkennen. Dan is het een nadeel. Dus hoort hij ook hier.
Dus, Hannie? Wel of niet?
Nu ga ik even heel flauw doen. Dat kan ik namelijk niet voor je bepalen. Ik ken jou en je onderneming niet en weet niet wat jouw mogelijkheden, ervaring en technische vaardigheden zijn. Ook weet ik niet in welke voor- en nadelen jij jezelf herkent.
Deze vraag kun je alleen zelf beantwoorden. Hopelijk heb ik je een beetje op weg geholpen door de voor- en nadelen voor je op een rijtje te zetten. Laat je het me weten in een reactie hieronder?
Plaats een Reactie
Meepraten?Draag gerust bij!