‘Ze zeggen altijd tegen mij dat ik moet gaan schrijven, maar ik vind dat eigenlijk best eng, ofzo.’
‘Ik kan vast niet goed genoeg schrijven om mensen te boeien.’
‘Ik ben bang om af te gaan.’
‘Heb ik wel iets nuttigs te melden?’

Herken jij je in bovenstaande uitspraken? Dan schrijf ik dit blog voor jou! Ik geef je een helder stappenplan om over de blog-drempel te stappen en het gewoon te gaan dóén! Sterker nog, je gaat het leuk vinden. Ik weet het zeker! Doe je mee?

Stap 1: Ga schrijven

Let op, ik zeg ‘schrijven’, niet ‘een nuttig blog in elkaar zetten’ of zelfs maar samenhangend verhaal. De truc is juist om dat idee – dat je altijd iets nuttigs moet schrijven – los te laten. Dat idee blokkeert je en zorgt ervoor dat je eindeloos naar die maagdelijk witte, lege pagina zit te staren. De enige manier om over die blokkade heen te komen is door te gaan schrijven. Op 750words.com kun je lezen dat het dagelijks schrijven van minimaal 750 woorden je helpt om half gevormde ideeën te concretiseren zonder je zorgen te hoeven maken over het eindresultaat. Je kunt daar een account aanmaken, waarbij je op een grappige, motiverende manier wordt geholpen om je dagelijkse woorden-quotum te halen. De bedoeling is dan ook niet om volledig te publiceren teksten te produceren, maar om te schrijven wat er in je hoofd opkomt. In mijn geval varieert dit van ‘Ik ben dat klus-lawaai bij de buren nu écht zo zat dat ik in staat ben om te verhuizen’ of ‘M’n hoofd doet zeer, ik drink nooit meer zoveel’ tot globale blog-ideeën die in mijn hoofd rondzwerven. Het resultaat doet er niet toe, het gaat erom dat je gedachten omzet in woorden. Hoe vaker je dat doet, hoe makkelijker het wordt om te verwoorden wat je bedoelt en dus ook om blogs of zakelijke teksten te schrijven.

Stap 2: Maak een lijst met onderwerpen

Neem een vel papier of een leeg document en schrijf alle onderwerpen op die je interesseren. Ook deze stap is nog niet gericht op het schrijven van nuttige teksten, maar gewoon om te zien waar je interesses liggen en waar je makkelijk over schrijft.

Stap 3: Schrijf 10 blogs in korte tijd

Gebruik de onderwerpen uit stap 2 als uitgangspunt om in korte tijd – maximaal een week – tien blogs te schrijven. Je hoeft deze blogs niet te publiceren. Het gaat erom dat je het schrijven oefent, het proces in de vingers krijgt en je schrijfstijl ontwikkelt. Sla deze blogs op.

Stap 4: Zet een reminder in je agenda

Neem afstand van je werk en zet over 2-3 maanden een reminder in je agenda. Lees dan de 10 blogs die je geschreven hebt. Geloof me als ik zeg dat je verbaasd zult staan over je eigen teksten. Door afstand te nemen, kun je met een frisse blik lezen en merk je dat je beter bent dan je denkt.

Stap 5: Blijf schrijven

Op de één of andere manier bestaat het idee dat iemand kan schrijven of niet. Dat is een fabeltje. Iedereen kan schrijven, maar heus niet bij de eerste keer. Oefenen is essentieel om goede blogs te schrijven. Je leert toch ook niet in 1 dag koken? Dat is een proces van veel doen en jezelf blijven verbeteren.

Stap 6: Publiceer

Schrijven is iets dat je kunt leren. Wat je nu moet doen is het lastigst, maar als je er plezier in hebt, ook het leukst. Je publiceert je eerste blog! Vind je dat nog heel spannend, dan kun je het eerst laten lezen aan iemand die je vertrouwt en waarvan je weet dat hij/zij eerlijk commentaar levert.

Stap 7: Stel vragen

Je wilt graag schrijven over onderwerpen waar je publiek iets aan heeft. Hier kom je alleen maar achter als je vragen blijft stellen. Baseer een blogonderwerp op een vraag die je van je lezers krijgt – zoals ik met dit blog deed – en blijf interactie zoeken met je lezers om erachter te komen wat er speelt.

Leesvoer voor als je eenmaal begonnen bent:
11 creatieve manieren om je contentkalender te vullen
Winterdip in je blog? Zo kom je er overheen!
Contentmarketing voor kleine bedrijven: 4 redenen waarom dit goed werkt

En nu jij!

Wat is jouw grootste struikelblok wanneer je het hebt over bloggen? Waar loop je tegenaan? Ik kom graag met je in contact. Laat je een reactie achter?

4 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *