Creatieve ideeën heb je nodig voor je marketing. Om op te vallen, anders dan je concurrent te zijn en daardoor meer klanten aan te trekken. Daar hoeven we eigenlijk geen discussie over te hebben, dat is een vaststaand feit. Helaas is het krijgen van deze creatieve ideeën nog niet zo makkelijk. Die ideeën komen niet uit de lucht vallen. Vaak komen ze op de gekste tijden – tenminste, zo werkt dat bij mij – maar vooral níet als je ze nodig hebt. Klinkt dat herkenbaar?

Gelukkig zijn er manieren om je creativiteit een beetje op gang te helpen. Handelingen om je hersenen op een andere manier te laten denken of gewoon activiteiten om je gedachten op dreef te krijgen. Deze manieren wil ik graag met je delen. Je kunt ze bijvoorbeeld gebruiken als je een contentkalender of social media-plan aan met maken bent voor het komende kwartaal of zelfs al voor 2018 (waarvoor applaus, lekker op tijd!). Zo krijg je creatieve ideeën:

1. Schrijf 750 woorden

Uit onderzoek blijkt dat non-stop 750 woorden schrijven je kan helpen om tot de kern van je gedachten te komen. Het is namelijk heel lastig om zoveel woorden te schrijven en aan de oppervlakte te blijven. Dat lukt je 200 woorden en daarna ga je, als je zonder pauze doorschrijft, vanzelf de diepte in. Je kunt er verrassende inzichten door krijgen, bijvoorbeeld dat je onbewust ergens mee zit waardoor het lastiger is om een frisse blik te houden. Kijk eens op 750words.com, daar kun je dagelijks je 750 woorden schrijven met een handige teller en een motiverend beloningssysteem.

2. Maak een mindmap

Pak een vel papier of een mindmap-app en begin met 1 woord. Zet daar associatie-woorden omheen en breid zo je mindmap steeds verder uit. Door op een andere manier naar je uitdaging te kijken, krijg je nieuwe inzichten en ontstaan er vanzelf leuke ideeën.

3. Denk omgekeerd

Stel: Het doel van je social media-plan is om meer bezoekers naar je website te krijgen. Keer deze uitdaging dan eens om en stel jezelf de vraag: Hoe zorg ik dat er zo weinig mogelijk bezoekers op mijn website komen? Brainstorm daar eens een tijdje over. Wie weet krijg je daardoor wel heel verrassende inzichten!

Aanvulling 18-09-2017: Op de website van Omdenken vond ik een prachtig artikel dat hierop aansluit, over iemand die in plaats van een werkplanning een rustplanning maakte en zo veel meer gedaan kreeg! Je kunt het hier lezen.

4. Ga bladeren

Een makkelijke en leuke manier om ideeën op te doen is door te gaan bladeren. Pak een stapel tijdschriften en duik lekker op de bank. Neem je laptop niet mee, maar gebruik gewoon een opschrijfboekje of scheur de pagina’s die je ideeën geven uit. Het voordeel hiervan is dat je even achter je computer weg bent, ook dit kan al helpen om creatieve ingevingen te krijgen.

5. Doorbreek je routine

Ga een stukje wandelen of neem uitgebreid de tijd om een cappuccino voor jezelf te maken. Een paar minuten iets anders doen, kan al genoeg zijn om je hersenen een kleine reset te geven. Eenmaal terug achter je bureau zien de dingen er net even anders uit, waardoor je andere ideeën kunt krijgen.

6. Maak een tekening

‘Ja, maar, ik kan helemaal niet tekenen.’ Ik hoor het je denken. Maar dat is helemaal niet erg. Het hoeft niet mooi te worden, het doel van het maken van een tekening is om even uit het ‘verbale’ te stappen en bewust andere zintuigen te gebruiken.

7. Praat erover

Vraag een vriendin, collega of iemand uit een totaal ander vakgebied of hij/zij ideeën heeft over jouw uitdaging. Door elkaars gedachten aan te vullen, krijg je soms de beste pareltjes. De uitdrukking is niet voor niets: samen sterker!

8. Ga surfen

Wanneer heb jij voor het laatst echt gewoon eens ‘rondgeklikt’ op internet? De wereld over gezworven met Google Maps of lekker een tijdje op Pinterest of andere creatieve websites gerommeld? Doe dat regelmatig een uurtje om je te laten inspireren.

9. Drink voldoende

‘Huh? Het is hier toch geen blog over gezondheid?’ Klopt! Voldoende drinken helpt je niet alleen om gezond te blijven, maar ook om scherp te blijven nadenken gedurende de dag. Wanneer je al een kwartier suf naar je scherm zit te staren is de kans groot dat je te weinig gedronken hebt. Twee grote glazen water kunnen dan enorm helpen. Moet je je echt even focussen? Neem dan een koud glas water in combinatie met een warme drank.

Creatieve ideeën genoeg?

Gebruik je ideeën dan gelijk in je Social Media-plan. Dat ga je voor het komende jaar wel gebruiken, toch? Wil je weten waarom dat handig is? Lees dan deze blog eens: Social Media is als breien: zonder patroon laat je steken vallen.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *