Goede ideeën komen meestal niet uit de lucht vallen. Meestal gaat er een heel proces aan vooraf. Vaak een frustrerend proces. Een tijdje geleden pakte ik – terwijl ik ’s avonds in bed lag te malen over een probleem waar ik niet uitkwam – uit frustratie mijn telefoon, opende een simpele notitie-app en begon te typen. Dit kwam eruit:

Heb jij dat ook wel eens? Dat gevoel dat je op het punt staat iets geniaals te doen, maar je hebt geen flauw idee wat? Je hoofd knalt bijna uit elkaar van inspiratie, maar toch komt er geen enkel goed idee uit. Frustratie als gevolg. Wat doe je dan? Ga je zitten wachten tot de bom barst? Negeer je het gevoel in de hoop dat het overgaat? Of ga je er iets mee doen?

Het probleem met dit gevoel is dat het vaak zo vaag is. Je wilt iets vastomlijnds, iets concreets waarmee je aan het werk kunt. Dat is er niet. Blijf je daarom maar in je frustratie hangen? Ga je slapen in de hoop dat je genialiteit morgen vaste vormen heeft aangenomen? Niet doen! Maak gebruik van je frustratie, doe iets met het vage gevoel van grootsheid dat om je heen blijft hangen. Ga gewoon iets doen! Schrijven, schilderen, tekenen, het maakt niet uit wat. Geef je creativiteit de kans om naar buiten te komen. Geef je gevoel een uiterlijk en maak het concreet.

Je zult zien dat je iets moois kunt maken!

Het werkte erg verfrissend om dit stukje tekst te schrijven. Gewoon omdat ik, in plaats van in kringetjes rond te blijven denken, iets concreets had gemaakt. Ik had een mezelf motivatie toegeschreven. Dat loste niet gelijk het probleem waar ik mee worstelde op, maar het gaf me wel ruimte in mijn hoofd. Door mijn frustratie weg te schrijven, hief ik de blokkade op die mijn creativiteit tegenhield.
De volgende ochtend had ik het probleem binnen vijf minuten opgelost. En ik heb heerlijk geslapen!

 

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *