Afgelopen Hemelvaart-weekend was ik zoveel mogelijk offline. Een bewuste keuze, gelukkig! Er was niets mis met mijn internet-verbinding. ;) Ik hoor je denken: wat bezielt je? Nou, dat dacht ik in eerste instantie ook. Maar eigenlijk beviel het wel! Waarom ik de keuze maakte? Omdat 90% van mijn werk online gebeurt en ik – door mijn eigen gewoonte om vooral niet te werken binnen kantoortijden – klanten en collega-ondernemers om me heen verzameld heb die dezelfde ‘gekke’ werktijden hanteren. Daardoor loop ik iedere keer als ik online ben tegen werkgerelateerde zaken aan. Ook in het weekend. Soms is het goed om even helemaal niet aan werk te denken. Wat me dat opleverde deel ik graag met jou in deze blog.

Uitdagingen van offline gaan

Volledig offline gaan is een uitdaging in deze tijd. Vooral op je telefoon. De helft van de functies die je dagelijks gebruikt, werken niet meer als je geen internetverbinding hebt. En veel van die functies gebruik ik ook gewoon voor mijn plezier. Dus gewoonweg mijn internetverbinding uitschakelen schoot z’n doel voorbij. Ik heb dus gewoon mijn mailbox afgesloten en de meldingen voor apps als Slack en Trello op stil gezet. Dat zijn apps die ik alleen voor mijn werk gebruik, dus dat ging moeiteloos. Whatsapp en Messenger waren een ander verhaal. Over deze apps voer ik zowel privé als zakelijke gesprekken. Had ik die afgesloten, dan had ik zondag niet geweten dat een vriendin behoefte had aan gezelschap en dat had me een heel gezellige, waardevolle avond gekost. Op Whatsapp en Messenger was ik dus bewust minder online, maar niet volledig afgesloten.

De focus verschuift

Ik moet toegeven dat ik de eerste dag moeite had met het negeren van mijn telefoon. Ik betrapte mezelf er steeds op dat ik nieuwsgierig was of ik nieuwe berichten had en naar de berichten op mijn tijdlijn. Ik voelde me zelfs een beetje schuldig dat ik niet aan het werk was, hoe gek dat misschien ook klinkt. Er staan best nog wat taken op mijn lijstje, zowel voor klanten als voor mijn eigen bedrijf, maar – zoals al eerder gezegd – het is goed om soms gewoon niet te werken.

Toen de eerste kriebels weg waren, besloot ik opnieuw te beginnen met het lezen van een van mijn favoriete boekenseries. Voor de leesliefhebber: Ik heb het over de Reiziger-serie van Diane Galbandon. Toen ik eenmaal 20 bladzijden in het eerste boek zat, had mijn brein weer genoeg afleiding gevonden om de drang naar meer prikkels te weerstaan. Mijn focus verschoof naar de 18e eeuw, al was het maar voor een paar uur.

Rust

Een weekend, zelfs een lang weekend zoals we afgelopen week hadden, is eigenlijk te kort om helemaal goed los te komen van het werk dat op internet op mij wachtte, maar zelfs in die paar dagen merkte ik dat ik meer rust in mijn hoofd had. Ik kon me beter focussen op waar ik op dat moment mee bezig was. Met die rust kwamen er ook vanzelf ideeën in me op. Dingen die ik kan veranderen in huis om meer ruimte te creëren, oplossingen voor uitdagingen waar ik in mijn werk tegenaan loop (was ik toch weer aan het werk), leuke uitjes die ik met mijn kinderen zou kunnen ondernemen en zelfs een songtekst. Mijn mindset werd anders, omdat ik een stapje terug kon doen en even rustig kon kijken naar:

  1. hoe gaat het nu?
  2. wat kan er beter?
  3. hoe doe ik dat?

Je brein heeft offline tijd nodig

Ik ben ervan overtuigd dat ieder mens offline tijd nodig heeft. Als ik deze keuze niet had gemaakt, was ik na het weekend in dezelfde mindset verder gegaan die ik voor het weekend had. Dan had ik die uitdaging niet opgelost, waardoor ik nu structureel tijdwinst maak op de projecten die ik doe. Dan had ik dat stapje terug niet even kunnen doen, waardoor ik nu anders aankijk tegen mijn werk/privé balans. Dus… of je nu ondernemer bent of niet… gun jezelf een paar dagen offline en je kunt er weer helemaal tegenaan!

Fijn weekend alvast!

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *