Ik weet niet hoe dat bij jou zit, maar sinds ik mijn eigen bedrijf heb, sta ik eigenlijk altijd stand-by en ben ik nooit écht helemaal vrij. Herken je dat? Dan herken je waarschijnlijk ook dit: Je wéét dat je tijd vrij moet maken om op te laden, maar op de een of andere manier lukt het nooit. Waarschijnlijk heb je de afgelopen meivakantie gewoon doorgewerkt. Misschien niet op dezelfde tijden als normaal, maar toch. Het werk gaat door en je bedrijf moet gewoon blijven draaien. Zou het niet fijn zijn om deze zomervakantie is gewoon even helemaal offline te zijn, terwijl je toch online zichtbaar blijft? Zonder schuldgevoel of het idee dat je bedrijf naar de knoppen gaat terwijl jij in de zon zit? Zonder klanten weg te jagen of volgers te verliezen? Zonder na je vakantie gelijk een enorme achterstand weg te moeten werken omdat alles stilgelegen heeft?

Klinkt goed, he? En het kan! Na het lezen van deze blog weet jij hoe je je vakantie zo kunt voorbereiden dat je écht rustig weg kunt.

Blog vooruit

Het eerste dat jij moet doen als je als online ondernemer op vakantie wilt, is een aantal blogs klaarzetten voor publicatie. Dat is sowieso een goed idee, ook als je niet op vakantie gaat. Als je een aantal blogs tegelijk schrijft, creëer je niet alleen veel tijd in de weken erna, maar heb je ook een reserve waaruit je kunt putten als het even lastig is. Bijvoorbeeld als je onverwachts een familielid op bezoek krijgt. Of als het gewoon even te druk is en er ook nog 3 wasmanden met wasgoed op je te wachten staan. En ja, ik laat die wasmanden ook weleens staan, maar op een gegeven moment is de kast leeg. Dan moet ik wel aan de wasmand geloven. Ook dat hoort erbij en dan is het fijn om een reserve-blog klaar te hebben staan.

Zelf probeer ik altijd een aantal blogs in te plannen op mijn website. Als er dan een noodgeval is, heb ik in het slechtste geval een aantal weken waarin ik er niet naar om hoef te kijken als dat niet lukt. En als ze daarna op zijn? Prima! Daarom heb ik ze van tevoren geschreven.

Zorg dat je alles bij de hand hebt

Persoonlijk houd ik er niet van om té mobiel te zijn als ik probeer niet aan het werk te zijn. Mensen die mij kennen, weten dat ik dat soms nog best een uitdaging vind. Wel bekijk ik regelmatig mijn e-mail en reageer wanneer dat nodig is. Geloof me, het is echt niet nodig om gelijk in actie te komen voor elke e-mail die een klant stuurt. Vaak is het genoeg om even te reageren met ‘Ik heb je e-mail ontvangen en kom er dan-en-dan op terug.’ Je klant voelt zich gehoord en weet waar hij aan toe is, en jij kunt gewoon verder met waar je op dat moment mee bezig was (hopelijk het lezen van een goed boek aan de rand van het zwembad of iets anders heerlijk vakantie-achtigs).

Wanneer ik dus zeg ‘bereid je mobiel voor’, bedoel ik eigenlijk: Zorg ervoor dat je alles bij de hand hebt voor het geval het wél echt nodig is. Installeer de social media-apps die je gebruikt op je telefoon en zorg dat je ingelogd bent of in ieder geval je inloggegevens bij de hand hebt. Maak ook je ‘lopende’ documenten, projecten waar je op dat moment voor klanten aan werkt, beschikbaar via bijvoorbeeld Dropbox of de Cloud. Als zich dan een noodgeval voordoet, weet je dat je alles bij de hand hebt.

Tip: Sla ook je prijslijst ergens op waar je er met je mobiel bij kunt. Als dan iemand je benadert voor een nieuwe klus terwijl je op vakantie bent, hoef je niet te wachten totdat je thuis bent voordat je reageert!

Ook al gebruik je deze opties op je mobiel nauwelijks, het idee dat het zou kunnen, wanneer nodig, geeft waarschijnlijk al een heel rustig gevoel.

Huur hulp in

Hier kan ik heel kort over zijn en dat ben ik dus ook: Als jij een bedrijf hebt waarbij er constant iemand de telefoon op moet kunnen nemen, huur dan iemand in voor de periode dat jij op vakantie bent. Simpel!

Voor langere tijd weg?

Als jouw vakantie eraan zit te komen en je bent langer dan een week weg, zorg er dan voor dat jij deze dingen van tevoren hebt gedaan:

  • Plan je blogs in voor publicatie op jouw website voor de tijd dat je weg bent en het liefst nog een paar dagen langer
  • Plan je social media in voor de periode dat je weg bent.
  • Zet een auto-reply aan in je e-mail
  • Stuur een persoonlijke e-mail naar je actieve klanten, zodat ze weten dat je even weg bent
  • Rond zoveel mogelijk projecten af voordat je gaat. Dan hoef je er tijdens je vakantie niet over na te denken!

Weet je van jezelf dat je het lastig vindt om niet te werken tijdens je vakantie? Dan kun je voor jezelf regels opstellen – en die eventueel aan je medereizigers laten weten, zodat ze je eraan kunnen helpen herinneren:

  • Stel een vaste tijd in waarop je je e-mail, voicemail en social media checkt. Bijvoorbeeld na het avondeten
  • Zet je telefoon zacht en je voicemail aan. Als het belangrijk is, hoor je het dezelfde dag
  • Laat je klanten weten wat ze kunnen verwachten. Als je niet bereikbaar bent op bepaalde dagen, omdat je in het vliegtuig zit of ergens bent waar geen wifi is, is het handig om dit even te melden. Dit voorkomt irritatie bij je klanten en bij jouzelf.

Voorbereid

Of er zich nu een noodgeval voordoet, je onverwacht bezoek krijgt of je gewoon lekker drie weken op vakantie naar de zon wilt, de bedoeling is dat je voorbereid bent. Werk vooruit zodat je niet voor verrassingen komt te staan. Met een goede planning en heldere communicatie zal jouw bedrijf blijven groeien, waar je ook bent!

Online zichtbaar

Wil jij zeker weten dat je er alles aan doet om online zichtbaar te zijn – tijdens je vakantie én in de drukste periode van het jaar – neem dan contact met mij op of kijk op deze pagina.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *