Boek ontwerp Duitse Landbouwtrekkers - Peter Rutjes

Groot in kleine merken, zo kun je de auteur van dit boek wel omschrijven. Peter Rutjes is hoofdredacteur van het blad ‘Pionier’ van de Oude Trekker & Motorenvereniging en inmiddels expert te noemen in Duitse landbouwtrekkers. Hierover schreef hij dit omvangrijke boek van maarliefst 226 pagina’s.

Voor liefhebbers van oude landbouwtrekkers is dit een goudmijn aan informatie met heel veel beeldmateriaal. Peter deelde de trekkers in in drie verschillende categorieën:

  • Hergebruik
    Na de Tweede Wereldoorlog was er een chronisch tekort aan trekkers. Een aantal bedrijven zag kans om van overtollig legermaterieel of van omgebouwde auto’s trekkers te transformeren
  • Confectie
    Deze trekkers worden gebouwd in vaak kleine fabrieken, waarbij grote delen van de trekker vanaf een andere locatie ingekocht worden. Niet alleen moteronderdelen, maar ook moterkappen, zodat er soms opmerkelijke overeenkomsten zijn tussen twee verschillende merken trekkers.
  • Maatpakken
    Trekkers die in de jaren ’20 en ’30 zijn gebouwd door de pioniers binnen de landbouwmechanisatie. Veel fabrieken die nu in bovengenoemde categorieën vallen, zijn op deze manier begonnen.

Deze categorieën zijn in het boek van elkaar te onderscheiden met 3 kleuren en pictogrammen. Deze komen later in de inhoudsopgave weer terug. Verder is er voor elke trekker een typeplaatje ingevuld, waarop de belangrijkste kenmerken te vinden zijn. Deze elementen geven het boek een speels uiterlijk.

Boek ontwerp Duitse Landbouwtrekkers - Peter Rutjes Boek ontwerp Duitse Landbouwtrekkers - Peter Rutjes Boek ontwerp Duitse Landbouwtrekkers - Peter Rutjes

Een andere uitgave van Peter Rutjes, dat nóg meer pagina’s bevat, wordt momenteel ontwikkeld in samenwerking met Rhapsody Ontwerpt. Deze zal medio maart 2017 uitgegeven worden.